Aktuality

30. 6. 2015 19:24

Rozhlednová cesta - tisková zpráva


V jarních měsících, od března do konce května 2015, byl našim spolkem Jurkovičův svět, o.s. v osvědčené spolupráci se slovenským partnerem Matúšovo kráľovstvo, o.s. z Piešťan, řešen v rámci Fondu mikroprojeků dobíhajícího plánovacího období 2007 – 13 přeshraniční projekt "Rozhlednová cesta česko-slovenským příhraničím".

Hlavním cílem mikroprojektu bylo upevnění probíhající dlouhodobé partnerské spolupráce na pozadí rozvíjejícího se multispektrálního produktu cestovního ruchu „Minigalerie rozhleden“ o nové činnosti a aktivity s výraznými inovačními a multiplikačními prvky včetně koordinace společných postupů při dalším rozvíjení tohoto projektu o nová pilotní řešení a přístupy v prezentaci a propagaci rozhleden v česko-slovenském příhraničí.

Projektem bylo vytvořeno, na základě naší fungující databáze česko-slovenských rozhleden, 10 nových 3D modelů těchto objektů, na které se mohou návštěvníci těšit v průběhu prázdnin v naší Minigalerii rozhleden.
Konkrétně se expozice rozroste o model Chocholíku, právě probíhající stavby Kelčského Javorníku, Marušky z Tesáku, Olšové u Pohoře, poháru Radošov, originálního Salaše (otevíraného v srpnu tohoto roku), Šance u Jakubčovic, netradičního slovenského vinného sudu Tokaj, nedávno otevřené Trenčianské Závady či architektonicky zajimavého Velkého Kosíře.

V rámci projektu vznikl celobarevný skládaný informačně-propagační materiál pod názvem „Rozhlednová cesta“, s informacemi ke konkrétním 15 modelům (z nichž 10 je výše uvedených) a s fotografiemi objektů, stojících na dosah od Minigalerie rozhleden. Mimo to, byl vytvořen i volně stažitelný e-průvodce „Rozhlednová cesta česko-slovenským příhraničím“, provádějící světem rozhleden v 6 krajích, ležících z obou stran společné česko-slovenské hranice, geograficky nacházející se mezi oběma přeshraničními partnery.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií Operačním programem přeshraniční spolupráce Slovenská republika a Česká republika prostřednictvím Fondu mikroprojektů spravovaného Regionem Bílé Karpaty.